אחד הדברים המטרידים הורים הוא המצב החברתי של הילדים שלהם. האם יש לו חברים, מספיק חברים, באיזו מידה אוהבים אותו ורוצים להיות בקרבתו, האם הוא מתחבר רק עם ילדים חזקים, או רק עם ילדים תלותיים ?
למה מיומנויות חברתיות כל כך חשובות ?
באמצעות קשרים חברתיים הילד חווה הנאה, משחק, קרבה, תמיכה, אכפתיות, התחלקות, התמודדות עם תסכול, שותפות והשתייכות כבר מגיל צעיר.
קשרים חברתיים הם משמעותיים מאוד ועוזרים לילדים בהתפתחות הנפשית.
באמצעות הקשרים החברתיים הילד לומד מגוון של התנהגויות, הוא לומד במה הוא חזק, במה הוא חלש, במה מוערך ומה לא מוערך בעיניי אחרים, הילד לומד עזרה הדדית בגובה העיניים, אשר שונה מעזרה של מבוגר.
יש סיבות שונות שיכולות להיות קשורות לקשיים חברתיים של ילדים.
ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז –
למשל : ילדים אימפולסיביים הנוטים להתנהג באופן שמעורר דחיה, כעס או רתיעה של החברה. ילדים שנוטים לחולמנות המתקשים לא פעם לשמור על קשב מתמשך באינטראקציות חברתיות ועשויים לסבול מבדידות חברתית.
ילדים הסובלים מקשיים מוטוריים או פיזיים אחרים
משפיעות על היכולת להבין את האחר, לפרש מצבים חברתיים וכן לבטא את עצמם באופן מותאם.
מיומנויות חברתיות מתבטאות ביכולת להביע רגשות, להבין את האחר, להיות פעיל בקבוצה, לחלוק ולשתף במהלך משחק, להציע עזרה לאחרים, לדעת להמתין בתור, לקבל הפסדים, חוקים ועוד.
באופן כללי ניתן לאפיין שני סוגים של קשיים במיומנויות חברתיות :
קושי להבין מצבים חברתיים – לקרוא נכון את התגובה של הסביבה.
קושי ליצור יחסים בין אישיים/ קבוצתיים עם החברה.
אפשר לזהות שהילד סובל מקשיים חברתיים כשהוא –
נמנע מפעילות חברתית.
מרגיש בודד – האם משחק בהפסקות, בוחרים אותו לפעילויות קבוצתיות.
אימפולסיבי – רב עם חברים, מפריע בכיתה, מרביץ ?
הדימוי העצמי והביטחון העצמי של הילד מושפעים מאוד מהקשרים החברתיים עם בני הגיל שלו. הקשרים יוצרים שייכות חברתית והדבר חשוב להתפתחות.
לחלק מהילדים יש קשרים עם הרבה ילדים וחלקם מספיק להם מעט ואין עם זה בעיה. הבעיה קיימת אם הילד לא מפתח בכלל קשרים חברתיים, זה יכול להצביע על קושי חברתי.
ילד עם קושי חברתי לא יזום, לא ינסה לקחת חלק בפעילויות חברתיות, לא ישתף פעולה, לא יציע עזרה ולא ירצה לקבל עזרה, לא יתפשר, לא יחלוק, לא יקשיב, לא יבין מה חבריו מרגישים וכמה חשוב להתחשב בהם.
אפשר לעזור :
לעודד – להזמין ילדים מהכיתה , להירשם לחוג שבו הוא יכול להיפגש עם ילדים בני גילו עם דגש על שיתוף פעולה, פיתוח כושר מנהיגות, התמודדות עם כישלונות, יכולת עבודה בקבוצה אפשר לעזור לו ולגרום לו לאהוב את חברת הילדים וליהנות ממנה.
להסביר – למה חשוב להיות סבלני , למדו אותו להמתין לתורו במשחק, להפסיד בכבוד ועוד.
לתת דוגמא אישית – שיתוף פעולה, הקשבה, תיפגשו עם חברים וקרובי משפחה יחד עם הילד ושדרו לו שנעים לבלות עם אנשים.