קשרים חברתיים, כישורים חברתיים ומיומנויות שונות כל אלה זה תקשורת עם העולם.
"היא תמיד לבד"..", אף פעם לא מוזמנת לחברים"…
מיומנויות חברתיות הן כישורים ויכולות המאפשרים השתלבות בקבוצה, יצירת יחסים קרובים ומתגמלים.
"הוא נמצא כל היום מול המחשב, אבל אף פעם לא מביא חבר הביתה או יוצא לבלות עם חברים"
צריך לדעת לווסת את הרגשות ולהגיב בהתאם לסיטואציה החברתית (לדוגמא : עמידה בתסכול, יכולת לקבל ולפעול לפי נורמות חברתיות מקובלות ועוד).
קושי חברתי הוא נושא כאוב מאוד עבור הילדים וגם עבורנו ההורים. ובא לידי ביטוי ביכולת לשחק עם אחרים, להפסיד, להתחלק ולפתור מחלוקות.
"תמיד הוא רב עם כולם"… " לא יודע בכלל לוותר, תמיד חייב להגיד את המילה האחרונה"…
מגיל צעיר הילדים משתייכים לקבוצה (גן, כיתה, צבא, אוניברסיטה, חברים)
כבר מגיל הגן, הסיטואציות החברתיות מלוות אותם לכל אורך הדרך. בגיל ההתבגרות הדינמיקה משתנה והופכת למורכבת יותר. חברים וחיבורים תופסים חלק משמעותי בחיי הילדים. הערך העצמי שלהם מתעצב, לא פעם בהתאם לתגובות שהילד מקבל מהסביבה הקרובה לו ומ "קבוצת השווים".
בדרך כלל יש קשר בין קושי חברתי לקושי לפרש סיטואציות חברתיות. הילדים מפרשים לא נכון סיטואציות, ודפוס ההתנהגות שלהם משפיע לרעה. הם נוטים להאשים, הם עקשנים, אגרסיביים, שתלטניים ולכן הם מגיבים באופן שלילי כלפי החברים.
מה שקורה בסופו של דבר זה שהילדים האחרים באמת מתרחקים בגלל התגובות הלא מותאמות. לדוגמא : הבכי, הכעס וההאשמה כלפיהם, ואז והילד מרגיש בודד, דחוי, עצוב ומתוסכל.
"הייתי איתה במדורת ל"ג בעומר – והרגשתי שהיא לא שייכת"…
ככל שנקדים ונעזור לילד בגיל צעיר לתקשר עם עצמו ועם אחרים, לפתח דרכים למציאת פתרונות, להבין סיטואציות חברתיות ולשנות מחשבות מזיקות למחשבות מועילות יהיה לו יותר קל להתמודד.
הבן שלך אומר לחבר שלום והוא עונה לו בקרירות, אז הוא חושב "הוא בטח לא מחבב אותי, כנראה עשיתי משהו לא בסדר". השאלה היא איך הבן שלך הגיע למסקנה הנחרצת הזאת? אולי החבר לא מרגיש טוב, לא מפוקס, אולי עבר עליו יום קשה ? אלו הן מחשבות שלא עולות בראשו של בנך
לא תמיד ההורים יכולים "להציל את המצב" . ההורה לא יכול לעמוד במקום הילד באותם רגעים. ההתמודדות היא רק של הילד עצמו והוא לומד את זה על בשרו.
הילד, חווה קשיים ולכן חשוב מאוד :
לאהוב ולחזק אותו בכל הזדמנות.
ללמד אותו את הקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגות.
ככל שהילד מצליח יותר חברתית הדימוי העצמי שלו גבוה יותר .
איך לעזור לילדים עם קשיים חברתיים :
- לזהות ולהכיר את הקושי.
- לייצר הפרדה רגשית – חשוב להימנע מהזדהות ולא להתפרק מהקשיים שחווה הילד. להיות שם עבורו. להבין ולהימנע מלגונן.
- לא להאשים את הילד במצב ולשים לב איזה מסרים אנחנו מעבירים. להימנע מהצהרות שליליות, האשמות וכעסים.
- לא להתערב בכל דבר – חשוב שנלמד את הילד איך להתמודד בעצמו בצורה אפקטיבית. נלמד אותו איך לחשוב פתרונות ואיך להגיב. ללמד מהי התנהגות טובה ומהי התנהגות רעה.
- לעזור לילד לשפר מיומנויות חברתיות – לעזור לו לראות עוד אפשרויות. להסביר שלא הכל קשור בו ובקיצור להימנע מלהסיק מסקנות ולהתמודד עם הקשיים.
- לעבוד על עצמנו ועל התגובות שלנו – כדי שלא נשפיע על הילדים בדרך שלילית ונקשה עליו יותר. זכרו, אנחנו מהווים דוגמא עבורם. היפגשו עם חברים ושדרו לילד שנעים לבלות עם אנשים.
- לעודד את הילד להזמין חברים, לרשום לחוגים שמפגישים אותו עם בני גילו ששמים דגש על שיתוף פעולה, פיתוח מנהיגות, התמודדות עם כישלונות ועוד.
- להסביר לילד למה חשוב להיות סבלני, להמתין לתורו, להפסיד בכבוד ועוד.
- לפנות לעזרה מקצועית.