שאלת את עצמך פעם, איך ילדים מפרשים סיטואציות?

נושא הפרשנות שאנחנו מעניקים לסיטואציות חברתיות ובינאישיות הוא חשוב מאוד בהקשר של המיומנויות החברתיות של הילדים. כשקורה אירוע, מתחילה הפרשנות. 

נשים לב איך אנחנו מפרשים דברים שקורים לנו. נעצור ונבדוק "איך אנחנו מרגישים?" נחשוב על התגובות שלנו, נחפש ונמצא פירושים חיוביים לדברים שקורים לנו.

כאשר אנחנו חווים אירוע בחיים, הרגש שלנו יופעל ממחשבות לא רציונליות אשר מגיעות באופן מהיר ולא מהאירוע עצמו. 

במילים אחרות, הפרשנות שניתן לאירוע היא זו שתקבע את הרגש שנחווה כלפיו.

הרגש שלנו מתעורר כתוצאה מהפרשנות האוטומטית שלנו לאירוע. לכן, ברגע שנשנה את הפרשנות – התגובה תוכל להשתנות בהתאם אליה. ההבנה ומציאת חלופות לפרשנות, ישפיעו על הרגש והתגובה בפועל.

אז באיזה משקפיים אנחנו בוחרים להסתכל על האירוע?

כדי להמחיש את הנקודה, תסתכלו שניה בתמונה הזו.

מה אתם רואים בה ? פנים ? ואזה ?

אפשר לראות גם פנים וגם ואזה – תלוי במה מתמקדים. 

קורה לפעמים שהילדים מוטרדים או נסערים בגלל פרשנות (שאיננה בהכרח נכונה) שהם נתנו לאירוע מסוים. במקרים האלו כדאי להראות להם נקודת מבט נוספת – לעזור להם לחשוב על פרשנויות נוספות מלבד הפרשנות שבחרו לאירוע.

לפרשנות יש תוצרי לוואי , האחת היא תגובה פיזית של הגוף, למשל – חרדה המתבטאת בדופק מואץ בהזעה או ברעד. השנייה היא התנהגות, למשל – לנסות למשוך את תשומת הלב בדרך שלילית. 

הפרשנות מושפעת גם מהאישיות של הילד, למשל ילדים הנוטים לפרש סיטואציות לטובתם, לעומת אלה שמרגישים שהצד השני נגדם, מהסביבה הילד צופה בהוריו בכל מיני סיטואציות ולומד איך הם מפרשים דברים  ומחוויות העבר .

רוצים להשפיע על אופן הפרשנות ? תנסו להבין מה קרה במציאות. תקשיבו לפרשנות של הילד שלכם על האירוע, תנסו לא להכניס את הרגשות והפרשנויות שלכם. תיצמדו לאירועים שהילד חווה, ולפרשנות שלו את הדברים, תוך ניסיון להרחיב את דרך ההסתכלות שלו. לעזור להם להביט במציאות כפי שהיא. 

הילד מספר שהוא נעלב מחברים שלו, למרות שהחברים בכלל לא התכוונו להעליב אותו. הילדים מפרשים בצורה לא נכונה מצבים חברתיים, הפרשנות המוטעית גורמת להם להיפגע ולהיעלב, וזה פוגע בקשר עם החברים. הפרשנות המוטעית מובילה לריב ולפגיעה במערכת היחסים. בלי הכוונה מתאימה הילדים מאמינים שרוצים לפגוע בהם או שלא רוצים בחברתם וזה הופך לאמונה שלילית שמגשימה את עצמה.

"אני לא תוצר של מה שקרה לי, אני תוצר של הבחירות שעשיתי" סטיבן קובי