ביטחון עצמי הוא האופן שבו הילד מעריך את עצמו בהשוואה לילדים אחרים בכל אחד מתחומי החיים, בהישגים, הצלחות ובכישלונות שלו.
לא מעט מהילדים מתקשים לתפוס את מקומם בחברה ומרגישים שהם לא מצליחים להשמיע את קולם ומתקשים להשתלב. חלקם אף מרגישים שהם מתגמדים ליד אחרים, בעיקר ליד נערים ונערות בני גילם, אותם הם תופסים כמוצלחים, פופולריים או בעלי בטחון עצמי גבוה יותר.
מגוון סיבות יכולות להיות שבגינן ילד מרגיש חסר ביטחון. במסגרת בית הספר הילד מתמודד עם סיטואציה חברתית שאינה פשוטה לו . הרבה מהילדים עסוקים בכמעט מלחמת הישרדות על הפופולריות, "המקובלות" , וההשתייכות שלהם לקבוצה חברתית נחשבת. בתוך כל הלחץ הזה, יש כאלה המתקשים לראות את הייחודיות והיופי שלהם, ולאמץ אותה.
בגיל ההתבגרות כל חוויה שהמתבגר חווה, משפיעה על האופן שבו הוא לומד להעריך את עצמו. לכן חשוב שיחווה חוויות חיוביות שמחזקות ומרימות אותו. הביטחון והערכה של הילד מסייעים לו להתמודד עם לחצים ומשברים.
הביטחון העצמי של הילד הוא הנכס הכי חשוב שיש לו בחיים. כשלילד יש ביטחון עצמי הוא מעז להתנסות בחוויות, לעמוד על שלו, לקבל החלטות קשות, להתגבר על מצבים שליליים , פתוח חברתית ומאושר. הילד צריך ללמוד להאמין ביכולות שלו ולהיות מסוגל להתאושש מכישלון כשמשהו לא מצליח ולהחזיר לעצמו את השליטה.
ביטחון עצמי הוא המנוע להצלחה.
למעשה, האמון של הילד בעצמו מאפשר או מונע ממנו לבצע פעולות מסוימות ולפתח ולשמור על קשרים בין-אישיים.
יתרה מכך, ביטחון עצמי גבוה מאפשר לילד למצוא גישה חיובית מול בעיה או קונפליקט, להיות בעל נראות, להיות מסוגל לבקש ולהתגבר על אתגרים ומכשולים.
לנו ההורים יש תפקיד חשוב מאוד בתהליך ההתפתחות והעיצוב של הביטחון אצל הילדים. אנחנו אלה שתורמים לביטחון שלו וקובעים אם הביטחון יהיה גבוה או נמוך
הילד סופג המון מהתגובות שלנו כהורים ובואו נראה כמה דוגמאות :
- ילד שמקבל 75 במבחן. האם יספק את ההורים או שהם מצפים ממנו להביא 100. ילדים כאלה שמרגישים שהוריהם מצפים מהם כל הזמן להיות מצטיינים (שזו בעצם ציפייה כמעט בלתי אפשרית) מכניסה את הילד לחרדה. כתוצאה, כשהוא נכשל, הביטחון העצמי שלו יורד.
- כשאנחנו רוצים שהילד יסדר את החדר שלו, יפנה מדיח או יוריד את הכלב. אנחנו מבקשים ממנו או צועקים. ואם לא עשה , אנחנו מענישים ? חשוב שאנחנו ניתן לילד תחושת שייכות, ונראה לו שהוא חשוב, יכול ומסוגל. בואו ונעזור לו לפתח תחושת שייכות ומסוגלות.
- האם אנחנו מבקרים את הילד, מבליטים את "הפגמים" שלו או מחזקים אותו ומחמיאים לו על הכישרונות שלו ? חזקו את הילד על הדרך והמאמץ שעשה.
כמה דרכים לחיזוק הביטחון העצמי של הילד :
- מודעות עצמית, יכולה לעזור לילד להאמין בעצמו וביכולות שלו. אם הילד חווה כישלון הוא יוכל להישען על החוזקות שהוא מכיר בעצמו ולהאמין שבפעם הבאה יצליח יותר.
- אנחנו כהורים צריכים לעודד את הילד על ההתמדה, החריצות וההשקעה במהלך הדרךולא על התוצאה. וכל עוד נתייחס ליכולות של הילד נוכל ללמד אותת להאמין בעצמו
- כשהילד יכול לעשות דברים בצורה עצמאית. לדוגמא לבחור לאיזה חוג ללכת, מה ללבוש והוא מצליח – זה יוצר אצלו תחושה של "אני יכול" ומפתח אצלו את תחושת המסוגלות והשליטה.
- להאמין ולסמוך. למרות שאנחנו לא תמיד סומכים על הילד, והיינו רוצים שייקח יותר אחריות ויהיה יותר עצמאי. חשוב שנגיד לו שאנחנו סומכים עליו שיצליח ולאט לאט הוא גם יאמין בעצמו.
- כשאנחנו ההורים משקפים במילים והסברים מה הצליח לילד ברגע שחווה הצלחה – המוטיבציה והערך העצמי שלו יגדלו וזה מלמד אותו שהוא אחראי על ההצלחה שלו.