אחריות היא לא ערך שאנחנו נולדים איתו אלא היא ערך נלמד שעלינו לקבל על עצמנו.
"אחריות היא ערך מוסרי, שמשמעותו היא שהאדם בהיותו בוגר, נושא בתוצאות של מעשיו ופעולותיו שלו כלפי עצמו וכלפי חברתו וסביבתו, אם הוא בחר בהם מרצונו החופשי" (מתוך ויקיפדיה)
בחיינו קיימים אנשים שונים שיכולים להיתפס כגורמים שכופים עלינו בחירות והתנהגויות ולא משאירים לנו טווח בחירה . לקיחת אחריות היא הדרך שלנו להתמודד עם אנשים אלו.
אחריות כוללת בתוכה מוטיבציה, הריי אם אין מוטיבציה לא ניקח אחריות
מוטיבציה זה הכוח להניע לעבר מטרה.
קיימות 2 סוגים של מוטיבציה – פנימית וחיצונית.
מוטיבציה פנימית שמורה לבחירות שלנו ולכן עלינו לזכור שאנחנו רוב הזמן פועלים על מוטיבציה חיצונית ועושים דברים כי אנחנו מתחשבים באחרים ויש לנו רצון לתת. לא פעם אנחנו מצפים שגם הילד שלנו יעשה את זה.
איך נפתח מוטיבציה פנימית בקרב ילדינו?
ברוב המקרים המטרות שלנו כהורים לא זהות עם אלו של הילדים שלנו. אנחנו רוצים שהם ייקחו אחריות על שיעורי הבית שלהם שישקיעו בלימודים אבל הם משקיעים את הזמן במשחקי מחשב ובטלפון שאותו הם לא שוכחים אף פעם. אנחנו רוצים שהם יפנו מדיח, יסדרו את החדר והם רוצים לצאת ולהיפגש עם חברים. יש להם מוטיבציה פנימית בעיקר למה שמעניין אותם ולא מה שמעניין אותנו !!
האחריות שלנו היא להניע את הילדים לעשייה וצמיחה, בסופו של דבר מכוח ההרגל והניסיון המוטיבציה החיצונית תוביל למוטיבציה פנימית, יש דרך שאפשר בהדרגה לפתח מוטיבציה לאחריות, עצמאות ולמידה, זה לא קסם אבל בעקביות, ובהתמדה דרך קביעת יעדים ברורים וברי הישג נוכל לעזור להם להצליח
רוב היום אנחנו פועלים על ידי מוטיבציה חיצונית "אני חייבת להכין…. לא נעים לי ש…., אני צריכה לעשות…..
מוטיבציות חיצוניות חשובות וחשוב לפתח אותן גם בקרב הילדים למשל : להקשיב לנו, למורים, לוותר לחבר, להמתין בסבלנות ועוד
יש פעמים בהם מוטיבציה פנימית וחיצונית פועלות יחדיו. לדוגמא כשמדובר בשינוי דפוסים והרגלי למידה קשה להניע את השינוי רק על בסיס מוטיבציה פנימית. תחשבו שאתם צריכים לעשות פעילות גופנית, לרדת במשקל, האם תצליחו לעשות להתמיד רק כי אתם רוצים ?
לרוב ההצלחה בפעולות האלו היא כתוצאה ממוטיבציה חיצונית, "אין לי ברירה כבר שילמתי, התחייבתי, הבטחתי ועוד".
אשמח לעזור לכם
לפגישת הכרות ותחילת תהליך תתקשרו : 052-2904250